Trzcina cukrowa nie wpływa na poziom cholesterolu
27 listopada 2006, 11:32Kolejne badania dostarczają dowodów na to, że ekstrakt z kubańskiej trzciny cukrowej nie pomaga obniżyć poziomu cholesterolu we krwi.
![Telomery](/media/lib/31/telomere_caps-ddab71cf04af5637eaaf9c0c67086f2f.gif)
Stres, odporność i chromosomy
17 lipca 2008, 00:27Dlaczego stres osłabia naszą odporność? Wiele wskazuje na to, że właśnie poznaliśmy odpowiedź. Klucz do rozwiązania zagadki leży, zdaniem naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, na "szarym końcu" naszych chromosomów.
![Wirus HIV© United States Department of Energy](/media/lib/13/1187248949_711280-f30a8c159a4f0b968ae6efd771f0de09.jpeg)
Ważny sukces po... 20 latach prób
3 lutego 2010, 01:32Zespołowi dr. Petera Cherepanova z Imperial College London udało się ustalić trójwymiarową strukturę integrazy - enzymu odpowiedzialnego za wbudowanie kopii genomu retrowirusa do DNA gospodarza. Co ciekawe, dotychczas osiągnięcie tego celu pozostawało niemożliwe pomimo... 20 lat badań.
![](/media/lib/25/1205852290_416434-de60f2842a2261d4ebddd62e38bf1744.jpeg)
Nie będzie automatycznego zamykania pirackich witryn
3 sierpnia 2011, 10:53Brytyjski rząd zrezygnuje z planu blokowania witryn zawierających pirackie treści. Takie działania były jednym z podstawowych założeń ustawy Digital Economy Act. Obawy co do blokowania wyrażali przede wszystkim dostawcy internetu, obawiając się, że właściciele praw autorskich będą zmuszali ich do zamykania niektórych witryn.
![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
![© NASA](/media/lib/191/n-1204119576_300827-0bc000ca2abbdd46c72e7fe848d2c99a.gif)
Więcej pieniędzy dla NASA
15 grudnia 2014, 10:37Amerykańska Izba Reprezentantów przegłosowała poprawki budżetowe, w ramach których NASA otrzyma w przyszłym roku aż o 2% więcej pieniędzy niż w roku 2014. Przyszłoroczny budżet Agencji będzie wynosił 18 miliardów USD, czyli o 364 miliony dolarów więcej niż w roku bieżącym. Sama Agencja wnioskowała o 17,5 miliarda USD.
![Wirus Ebola© Centers for Disease Control and Prevention](/media/lib/164/n-1200999719_101597-9a717b5766079b12a117f418d0413478.jpeg)
Testy szczepionki przeciwko Eboli zakończyły się sukcesem
23 grudnia 2016, 12:24Być może w końcu udało się opracować szczepionkę chroniącą przed Ebolą. Z pisma The Lancet dowiadujemy sie, że opracowano dane z dużego testu przeprowadzonego w 2015 roku w Gwinei. W testach wzięło udział 11 841 osób, a szczepionkę rVSV-ZEBOV podano 5837 z nich
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Olbrzymie marnotrawstwo żywności związane z dietą o wyższej jakości
19 kwietnia 2018, 10:46Przeciętny Amerykanin marnuje każdego dnia niemal 0,5 kilograma pożywienia. Ilość pożywienia, jakie wyrzuca do śmieci, zależy od diety. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Departamentu Rolnictwa, University of Vermont i University of New Hampshire, w latach 2007-2014 w USA wyrzucano do śmieci 150 000 ton pożywienia dziennie
![](/media/lib/325/n-suplementy-23225d3af79f6b0d23ccd14101f7fa51.jpg)
Nowy związek chemiczny zabija lekooporne bakterie
29 maja 2019, 09:51Powstał nowy środek chemiczny, który skutecznie identyfikuje i zabija antybiotykooporne superbakterie Gram-ujemne. Jest on dziełem doktorantki Kirsty Smitten, a prace nad nim prowadzą naukowcy z University of Sheffield i Rutheford Appleton Laboratory.
![](/media/lib/401/n-mlyn-cb10bb5be87f262d07f46fa74b889b98.jpg)
Po 50 latach przerwy młyn z 1000-letnią tradycją wznowił komercyjną produkcję mąki
11 maja 2020, 12:52Jak informuje National Association of British & Irish Millers, pozostający w domu Brytyjczycy kupują więcej mąki niż zwykle. By zaspokoić to zapotrzebowanie, komercyjne działanie wznowił młyn ze Sturminster Newton w Anglii. Młyn istnieje w tym miejscu od czasów saksońskich (1016 r.). Wzmianka na jego temat występuje np. w Domesday Book z 1086 r., napisanym po łacinie katastrze gruntowym, sporządzonym na żądanie Wilhelma Zdobywcy. W 1970 r. młyn zamknięto, a w 1994 r. przekształcono w muzeum zarządzane przez Sturminster Newton Heritage Trust.